Kunskapen — ja, var tar den vägen?



"I dagens så kallade kunskapssamhälle är det i första hand kunskap som alstrar värde. Därmed har kontrollen över tanken blivit det viktigaste maktmedlet. De som besitter kunskaper har blivit föremål för misstänksamhet. Yrkesutövare som tidigare uppfattades som det moderna samhällets ryggrad framställs som egennyttiga. Deras arbete måste övervakas, och det kräver ingen specifik områdeskompetens. För de nya ledarna är det ledarkompetensen som står i förgrunden. Verktygen de använder heter standardisering, dokumentering och kvalitetsutvärdering. Normen heter mätbarhet. Kunskapen — ja, var tar den vägen?"

Tvärsnitt nr 4 2010, ESSÄ av Niklas Stenlås och Ylva Hasselberg.
Niklas Stenlås, fil. dr. i historia och verksam vid Institutet för Framtidsstudier.

Ylva Hasselberg, docent i ekonomisk historia samt föreståndare för Centrum för teknik- och vetenskapsstudier vid Uppsala universitet.

Mätbarhet, produktivitet och kreativitet

Vågar vi inget riskera blir vi inte kreativa

"Kreativa forskare bryter sig ur de regler som systemen sätter upp. Idag hyllas mätbarhet och produktivitet — kreativitet och nyskapande blir allt mindre viktigt inom forskningen. Men produktivitet förutsätter imitation — ständiga variationer på ett och samma tema. Den som är kreativ löper större risk att misslyckas. Finns det utrymme för det?"   Tvärsnitt nr 3 2010, ESSÄ av Nils-Eric Sahlin.

Nils-Eric Sahlin är professor i medicinsk etik vid Lunds universitet. Tidigare var han professor i teoretisk filosofi vid samma universitet. Hans forskningsområde är filosofi. 

Siffror och mänskligt beteende


David X. Li’s Gaussian copula function

Räkna inte med matematikerna

"I dagens digitala värld har matematikern blivit kung. Journalisten Ivar Ekman berättar hur mänskligt beteende numera tolkas i siffror. Och hur fel det kan bli."

DN, Kulturdebatt 28 april 2009 av Ivar Ekman

Ivar Ekman är redaktionschef på Filter

Mål- och resultatstyrning

"OSMART. Om polisen gör alkotester i rusningstrafik får man upp statistiken vad gäller genomförda alkotester. Men det mer svårmätbara värdet - nyktra bilförare - påverkas knappast alls. Detta är ett exempel på hur ­resultatstyrning av verksamheter kan missa målet." 

SvD, Kultur, Under Strecket, 17 mars 2009 av Joakim Molander.

Joakim Molander är fil dr i filosofi

DN reportage om humaniora

Utraderade humanister

DEL 1

"I lågkonjunkturen strömmar humaniorastudenterna till universiteten igen. Men de kommer till ett område som i flera år plågats av resursbrist. Hur ska det gå för svensk humanvetenskap?"

DN, Kultur, Reportage 9 juni 2009 av Sverker Lenas


Uträknad humaniora

DEL 2

"Enligt den nya forskningspolitiken kan ett hundratal ­svenska medicinare anses vara mer samhällsnyttiga än human­vetenskapernas främsta världsstjärnor. Men kan kvaliteten på humanvetenskaplig forskning verkligen bedömas med miniräknare?"

DN, Kultur, Reportage 10 juni 2009 av Sverker Lenas

×
×