Siffror och mänskligt beteende


David X. Li’s Gaussian copula function

Räkna inte med matematikerna

"I dagens digitala värld har matematikern blivit kung. Journalisten Ivar Ekman berättar hur mänskligt beteende numera tolkas i siffror. Och hur fel det kan bli."

DN, Kulturdebatt 28 april 2009 av Ivar Ekman

Ivar Ekman är redaktionschef på Filter

Kulturutredningen 2009

En kultur utan konstnärer?

"Vad gäller konst och konstnärspolitiken är Kulturutredningen inget annat än ett haveri, skriver författaren Niklas Rådström i den första av två artiklar inför den 19 maj, då remisstiden går ut. I morgon fortsätter han diskutera kulturens ekonomi ur ett existentiellt perspektiv."

DN, Kultur, IDÉ & KRITIK, DEBATT 28 april 2009 av Niklas Rådström

Niklas Rådström är författare och skriver romaner, poesi, essäer, barnböcker samt manus för film och teater.

Konsten som gåva
Kulturutredningens perspektiv har varit för snävt, och det är därför den inte förmått formulera en konstpolitik, skriver författaren Niklas Rådström i en andra artikel om kulturpolitiken. Konst är något annat och betydligt mer än bara en marknadsvara att sälja och köpa.

DN, Kultur, IDÉ & KRITIK, DEBATT 29 april 2009 av Niklas Rådström

Niklas Rådström är författare och skriver romaner, poesi, essäer, barnböcker samt manus för film och teater.

Kretsar med batteri resistans och strömbrytare

Elektriska kretsar

fy1elektricitetcircuitseuropefalstad
fy1elektricitetcircuitseuropefalstad

Du väljer krets för Fy A i Circuits → Basics (→ Resistors för att få bilden ovan). I Options väljer du om strömmen, spänningen, effekten osv. skall visas. Där kan du också välja Europeiska resistorer (som i figuren ovan). När du markerar en komponent får du exempelvis information om strömmen igenom och spänningen över den.

Universitetsväsendet och meningen med livet

Slut på svaren om meningen med livet

"SAMMANHANG. En grundambition hos universitets­väsendet har ända sedan medeltiden varit att fostra studenterna till att odla en livsmening. Först på senare år har denna övergripande fråga kommit att bli ovidkommande - på gott och ont."

SvD, Kultur, Under Strecket 28 april 2009 av Merete Mazzarella

Merete Mazzarella är professor em i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet.

Det är skillnad på att studera människan och salt

Skillnaden mellan naturvetenskap och humaniora

  • Det är skillnad på att studera människan och salt

    "En myt som då och då kommer upp till ytan är att humanvetenskaperna, det vill säga humaniora, beteendevetenskap och samhällsvetenskap, skulle vara metodologiskt och därmed vetenskapligt på efterkälken i förhållande till den "exakta" naturvetenskapen. Braithwaites föraktfulla påstående att humanvetenskapens metod består av "ett djupt andetag följt av fria associationer" illustrerar tanken väl. Baktanken är att humanvetenskapen borde se naturvetenskapen som en förebild och i större utsträckning försöka anamma dess exakta metodik. Jag ska försöka nyansera bilden av vad humanvetenskaperna sysslar med och argumentera för att det är ett misstag att betrakta naturvetenskapen som en förebild för all vetenskap."

    Tvärsnitt nr 4:2007, Debatt av Rögnvaldur Ingthorsson

    Rögnvaldur Ingthorsson är fil.dr i teoretisk filosofi och vikarierande lektor på Institutionen för kostvetenskap vid Umeå universitet

 

  • Här svarar Torbjörn Fagerström på debattinlägget.

    "Det är ett misstag att betrakta naturvetenskapen som en förebild för all vetenskap. Så skrev Rögnvaldur Ingthorsson, fil.dr i teoretisk filosofi och vikarierande lektor vid Institutionen för kostvetenskap vid Umeåuniversitet, i ett debattinlägg i Tvärsnitt nummer 4 2007. Att humanvetenskaperna skulle vara metodologiskt och därmed vetenskapligt på efterkälken i förhållande till naturvetenskapen är en myt, menade han och argumenterade för det meningsfulla i att göra skillnad mellan vetenskaperna och de metodologiska konsekvenser dessa skillnader får."

    Tvärsnitt nr 1: 2008 av Torbjörn Fagerström

    Torbjörn Fagerström är professor i teoretisk ekologi och har varit verksam som professor vid Lunds universitet och som prorektor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

 

  • Här svarar Rögnvaldur Ingthorsson på Fagerströms inlägg:


    "Meningsfulla sammanhang är objektivt verkliga
    I ett inlägg i Tvärsnitt 4:2007 hävdade Rögnvaldur Ingthorsson att det är fel att betrakta naturvetenskapen som en självklar förebild för humanvetenskapen därför att humanvetenskapen studerar en annan typ av forskningsobjekt och måste utveckla egna metoder för att få kunskap om dem.
    Inlägget inspirerade Torbjörn Fagerström att i Tvärsnitt 1:2008 betona vikten av att vara misstänksam mot "särartsresonemang", särskilt om de förnekar att vetenskapen studerar en objektiv verklighet. Att förneka existensen av en objektiv verklighet, menar han, är att anamma ett "kunskapsideal som är grundat i ett New-age-inspirerat svärmeri - inte sällan spetsat med ett kryddmått teknikrädsla och en knivsudd ockultism." "
Totalt sökresultat: 14
×
×