Vetenskap och tro


An engraving by W. Ridgway (published in 1878) after Daniel Huntington’s 1868 painting Philosophy and Christian Art

 

Gud tillbaka i ny version

"SPRÅKRENSNING. Mycket av det vi lärt oss känna igen som "religion" eller "Gud" gör att vi vänder religiös tradition ryggen. Men allt detta är ord och former som döljer en dimension av livet vi kanske trots allt behöver, menar filosofen Marcia Cavalcante. "

 

 SvD, 24 februari 2010, Idagsidan av Anders Haag

 

Bokrecension:

Ingemar Hedenius: "Tro och vetande"
"Ingemar Hedenius klassiker "Tro och vetande" har kommit i nyutgåva. Filosofen ville formulera en sekulär moral. Hans Ruin läser om boken som väckte våldsam debatt. Och ser en mörkare sida hos Hedenius."

DN, 25 januari 2010, Kultur, DN Bok av Hans Ruin

Gud och kunskapens äpple 

"Denna vecka är det exakt 150 år sedan kom Darwins bok "Om arternas uppkomst" kom ut. Den tycktes fördriva Gud från skapelsen, men än i dag finns biologer som är troende - som Francis Collins. Nils Uddenberg har läst hans nya bok och bekänner sig som "from darwinist"

DN, 25 november 2009, Kultur, Essä av Nils Uddenberg.

  En rasande vidräkning med religionen
 

"GUDSFÖRNEKARE. Den brittiske författaren Christopher Hitchens levererar en rejäl bredsida mot allt religiöst med antologin The Portable Atheist. Jackie Jakubowski roas av läsningen men ställer sig också frågan om det finns en ateistisk fundamentalism."

SvD, 20 februari 2010, Kultur, Under strecket av Jackie Jakubowski.

Jackie Jakubowski är kulturskribent och chefredaktör för tidskriften Judisk Krönika. Hans senaste bok, Spår av lamed, kom ut på Atlantis 2009. 

 Kan man hitta Gud i atomerna?

"VÄRLDSBILDER. Debatten om religionens ställning behöver inte urarta i andlig pajkastning menar Bengt EY Svensson som har läst två böcker som utifrån olika perspektiv visar samspelet mellan teologi och naturvetenskap."

SvD, 21 februari 2010, Kultur, Under strecket av Bengt E Y Svensson.

Bengt E Y Svensson är professor emeritus i teoretisk fysik vid Lunds universitet.

 

×
×