Hem | Skriv ut eller Spara som PDF | Spara som Word-Fil | Spara som HTML

Georgios Smedja i Fysik och Matematik

Om projektet och mig

Om mig: Vem är jag

2020-05-31


Jag heter Georgios Theodoridis och är fil. dr i teoretisk fysik och jobbar sedan 2002 som fysik- och matematiklärare. Jag är lektor i fysik och jobbar numera vid Anna Whitlocks gymnasium i Stockholm.

Jag föddes 1961 i norra Grekland i en liten bergsby, Gavra, där jag bodde fram till 1965 då vi flyttade till storstaden Thessaloniki.

Mina föräldrar kom till Lessebo i Sverige 1964 som arbetskraftsinvandrare tillsammans med halva byn. Alla skulle jobba några år och sedan återvända till hemlandet och skapa en bättre framtid för sina barn.

Barnen lämnades kvar i Grekland hos far- och morföräldrar. Min storebror och jag togs om hand av farmor och farbror. Farmor växte upp i nordöstra Turkiet vid svarta havet. Men hon hamnade i norra Grekland efter konflikten mellan Grekland och Turkiet på 1920-talet då det blev stora omflyttningar av folkgrupper på båda sidor.

Mina föräldrar skulle återvända till Grekland 1967. Men diktatur infördes i april -67 och det blev inte så. Min farbror som blivit som en andra pappa för oss fängslades på grund av sitt politiska engagemang, och jag förlorade då tillfälligt en pappa till.

Under mina första tre år i skolan i Grekland skolkade jag för det mesta. Jag kom till Lessebo först 1969 och kände då inte igen min pappa. Men det dryga år som jag tillbringade i Lessebo har gett mig mina allra finaste barndomsminnen.

Sedan återvände jag till Grekland igen men kom 1974 för gott till Sverige där jag först bodde i Uppsala. Idag bor jag i Stockholm med min fru Gunhild.

Utöver fysik och matematik är jag intresserad av filosofi och samhällsvetenskap.

Jag är väldigt mycket ute i naturen med min fru, samtidigt som jag är en stadsmänniska som tycker om dagliga kafébesök. Jag trivs att vara i sociala sammanhang, och gillar att dansa till pop, salsa och grekisk musik.

Bild 1: Jag omkring 2010. Bild 2: Mamma och pappa. Bild 3: Jag och storebror Fotis. Bild 4: Jag 15 år


Utskriven 2024-07-23
Från sidan Georgios Smedja i Fysik och Matematik
www.georgiostheodoridis.se/sv/sx_PrintPage.php?aboutid=5