Georgios Smedja i Fysik och Matematik
Om projektet och mig
Om Projektet: Projektets syfte
2020-05-31
De senaste årens teknikskifte har varit tuffa för alla i hela världen som skapar simuleringar. De flesta simuleringarna använde sig av Java och Flash Player. Först togs stödet för Java bort i webbläsarna och från januari 2021 togs även stödet för Flash Player bort. Tusentals simuleringar gick plötsligt inte att köra från januari 2021 om de behövde Flash Player. En simulering måste numera vara skriven i HTML5 för att kunna fungera problemfritt med moderna webbläsare.
Simuleringar har en potential att stärka och fördjupa förståelsen av dynamiska och komplexa begrepp och processer i fysik och matematik.
Syftet med Georgios Smedja i Fysik och Matematik är:
- Att med hjälp av GeoGebra skapa HTML5 simuleringar i fysik och matematik för alla kurser i gymnasiet som ger eleverna möjlighet att undersöka, utreda, experimentera och fördjupa förståelsen av ett visst område.
- Flera simuleringar kommer att ha uppgifter integrerade inne i simuleringen. Några av dem kommer också att ge stegvis hjälp när hen har svårt med en uppgift. Detta ger möjlighet till reflektion över den egna processen vid problemlösning.
- Att samla andra simuleringar från nätet som är relevanta för de olika kursmomenten i fysik och matematik.
- Att samla alla dessa simuleringar under ett kraftigt webbprogram så att sidan blir lättsökt.
- Att gradvis skriva sammanfattningar för de olika kurserna (just nu har detta gjorts bara för Ma3c).
- Att samla annat intressant undervisningsmaterial som: gamla nationella prov, stöd för Gymnasiearbetet, encyklopedier, kurser på nätet, mm.
- Att integrera kunskap. Som individer och samhällsmedborgare – och allt mera världsmedborgare – behöver vi utveckla förmågan att förstå vår och andras plats i denna komplexa globaliserade värld. Fragmenterad kunskap, exempelvis bara naturvetenskap eller bara humaniora, skapar barriärer och konflikter. Under Filosofi och idéhistoria samt Natur Samhälle & Människan diskuteras likheter och skillnader mellan naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora. Där berörs exempelvis frågor om bildning, eller klimatfrågan ur ett samhällsvetenskapligt perspektiv, eller vad det är att vara människa, eller en reflekterande medborgare. I PDF-Archives finns samlade filosofiska texter från antiken till modern tid.
Utskriven 2024-09-18
Från sidan Georgios Smedja i Fysik och Matematik
www.georgiostheodoridis.se/sv/sx_PrintPage.php?aboutid=1&export=print